Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας των διαφημιστικών εταιριών Tempo, Optimum και Wavemaker, Σάββας Νικολάου, ήταν ο δεύτερος μάρτυρας της συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής, την Τρίτη.
«Το γεγονός ότι η καμπάνια για τον εμβολιασμό δεν πήρε ονοματεπώνυμο σημαίνει ότι πήγε καλά» σχολίασε κατά την εξέτασή του από την Κατερίνα Παλιούρα – Παπακώστα, με την εισηγήτρια της ΝΔ να έρχεται σε εμφανή αμηχανία και να απαντά: «Αντιπαρέρχομαι το σχόλιο».
Ο Σ. Νικολάου παρουσίασε ένα προς ένα τα κριτήρια βάσει των οποίων διεξήχθη η καμπάνια για τον εμβολιασμό, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Παντού κριτήρια».
Ειδικότερα, o μάρτυρας ανέφερε ότι τα ποσά στους τηλεοπτικούς σταθμούς δόθηκαν με βάση την τηλεθέαση, στα ραδιόφωνα ανάλογα με τις μετρήσεις και το επίπεδο διείσδυσης, ενώ στον Τύπο το κριτήριο ήταν η κυκλοφορία. «Δεν έγιναν παράπονα ή γκρίνιες για τη διεξαγωγή της καμπάνιας» είπε, προσθέτοντας ότι έχει προκύψει καθυστέρηση στις πληρωμές της καμπάνιας από το αρμόδιο υπουργείο.
Βουλευτές της ΝΔ προσπάθησαν να αποδώσουν την ευθύνη της καθυστέρησης πληρωμής στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη λίστα Πέτσα και στη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής, γεγονός που σύμφωνα με τα μέλη της πλειοψηφίας οδήγησε υπηρεσιακούς υπαλλήλους στη μη υπογραφή των αντίστοιχων εντολών πληρωμής.
Σε σχετική ερώτηση του Δ. Μαρκόπουλου, ο κ. Νικολάου διέψευσε τους παραπάνω ισχυρισμούς για την καθυστέρηση στην πληρωμή της καμπάνιας, ενώ μεταγενέστερα υποστήριξε ότι κάποια Μέσα έχουν λάβει ποσά για τη συμμετοχή τους στην εκστρατεία.
Κατά τα άλλα, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι είδε μόνο δυο φορές τον τότε υπουργό Υγείας, μία στην αρχή και μία στο τέλος της εκστρατείας.
Επίσης είπε ότι «όλα τα θέματα τριβής είχαν λυθεί από την προκήρυξη και τη σύμβαση του έργου», ενώ – απαντώντας σε ερώτημα της Ν. Γκαρά – εξήγησε ότι τα «τεχνικά, ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια» ήταν η αιτία που δεν προέκυψαν προβλήματα.
Ο διαφημιστής υπογράμμισε ότι κανείς από το υπουργείο Υγείας δεν ζήτησε την εξαίρεση οποιουδήποτε Μέσου. «Αν σας ζητούσαν να αποκλείσετε Μέσα πώς θα αντιδρούσατε;» ρώτησε η κ. Γκαρά, με τον μάρτυρα αποκρίνεται: «Προφανώς, δεν θα συμφωνούσα».
Στο ερώτημα του Γ. Ραγκούση για το αν μπορούσε να αναλάβει η εταιρία του τις καμπάνιες «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς» ή μόνο η Initiative Media ήταν σε θέση να φέρει εις πέρας το εν λόγω έργο, ο κ. Νικολάου απάντησε πως η εταιρία του έχει τις δυνατότητες να σηκώσει τον φόρτο μιας τέτοιας εκστρατείας, κάτι που αποδείχτηκε από την καμπάνια για το εμβόλιο.
Σε δεύτερο χρόνο, ο μάρτυρας στάθηκε στο γεγονός ότι η Initiative είχε 40 μέρες προετοιμασίας της καμπάνιας, σχολιάζοντας με νόημα: «Δεν είχα συνειδητοποιήσει τις 40 μέρες, τότε υπάρχει ένα θέμα…».
«Δεν ήταν καμπάνια… ανοίξαμε και σας περιμέναμε» απάντησε στον Γ. Ραγκούση ο μάρτυρας για το αν δεχόταν οχλήσεις από μέσα ενημέρωσης για να ενταχθούν στην καμπάνια, κάτι που συνέβη -σύμφωνα με την παραδοχή του Μ. Γκάλγκου- στην καμπάνια της λίστας Πέτσα. Ως προς το αν η Προεδρία της Κυβέρνησης ή άλλος κυβερνητικός παράγοντας έκρουσε την πόρτα της εταιρίας για να ενταχθούν ή να εξαιρεθούν Μέσα, ο κ. Νικολάου επανέλαβε: «Όχι».
Στο ερώτημα του Μ. Κάτση αν υπήρχε επικοινωνία με διευθυντή ή διευθύντρια αρμόδιων υπουργών, όπως συνέβη με τη λίστα Πέτσα και την ανοικτή γραμμή Ευαγγελίας Γκόγκου και Μιχάλη Γκάλγκου, ο κ. Νικολάου το αρνήθηκε κατηγορηματικά, με τον πρόεδρο της Επιτροπής φανερά ενοχλημένο από το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento λόγω της αναφοράς του ονόματός του να διευκρινίζει πως «δεν έκανε αποκάλυψη η εφημερίδα, αναπαρήγαγε τα πρακτικά της επιτροπής».
Ο Δ. Καιρίδης χαρακτήρισε τη λίστα Πέτσα ως «λίστα Documento» και προσπάθησε να παραλληλίσει τους δημοσιογράφους της εφημερίδας με αντεμβολιαστές. Ο μάρτυρας αντέτεινε ότι το Documento δεν δημοσίευε αντεμβολιαστικά άρθρα και πως κρίθηκε σκόπιμο να είναι στην εμβολιαστική καμπάνια λόγω της κυκλοφορίας, του πιστού αναγνωστικού κοινού που έχει, αλλά και εξαιτίας της απήχησης των δύο sites (documentonews.gr και koutipandoras.gr).
«Δεν μπήκατε σε κρίση επί του περιεχομένου…» επέμεινε ο Δ. Καιρίδης, με τον κ. Νικολάου να του γνωστοποιεί πως με τέτοιου είδους κριτήρια εξαιρέθηκαν από την καμπάνια εμβολιασμού οι εφημερίδες «Μακελειό» και «Ελεύθερη Ώρα», οι οποίες έγραφαν -κατά τα λεγόμενα του μάρτυρα- ότι «θα βγάλουμε λέπια αν κάνουμε το εμβόλιο». «Άρα, υπήρξαν και από εσάς έστω αυτοί οι μικροί αποκλεισμοί» αναγκάστηκε να παραδεχτεί ο βουλευτής, με τον μάρτυρα να τονίζει ότι η απόφαση εξαίρεσης των δύο εφημερίδων λήφθηκε από τις εταιρίες – αναδόχους του έργου.